Om eventuele gaatjes op te sporen maken we gebruik van diverse fototechnieken, zoals het gebruik van een bite-wing: deze foto geeft een beeld van het kroongedeelte van de boven- en onderkaak. Na de diagnose volgt een conserverende behandeling. Het vullen van gaatjes valt hieronder.
Vullingen
Als een gedeelte van uw tand verloren is gegaan of uw kies door tandbederf is beschadigd, dan kan de tandarts dit restaureren met een vulling. De vulling voorkomt verdere pijn en herstelt de functie. Er zijn verschillende vulmaterialen waarvan de meest voorkomende composiet (witte vulling) is. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld. Wij gebruiken uitsluitend witte vullingen.
Voordelen van witte vullingen
Een tandkleurige vulling valt minder op dan een grijze amalgaamvulling. Als de kies wordt gevuld met tandkleurig materiaal hoeft er niet zoveel gezond tandweefsel te worden weggeboord als wanneer er een amalgaamvulling in gaat. Dat is zo omdat de witte vulling zelf hecht aan het tandweefsel en dus gemakkelijk blijft zitten. Doordat de vulling aan de tand plakt wordt deze ook weer sterker, zodat de knobbels van de kies minder snel afbreken. Wij werken alleen met witte vullingen.
Wortelkanaalbehandeling
Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meerdere wortelkanalen. Dit kanaal is gevuld met de pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze pulpa kan door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot. Hierdoor kan een ontsteking in de pulpa zich uitbreiden naar dit gebied. Bij dee behandeling zal de tandarts de zenuw uit de kanalen verwijderen en vervolgens de kanalen goed reinigen en opvullen met een rubberstiftjes om nieuwe ontstekingen uit te sluiten.